Mariana Petersel

mariana-petersel-erou-romania-eliberareDespre Mariana Petersel

Mariana Petersel este preşedintele Asociaţiei Generaţie Tânără din Timişoara şi cea care a primit în 2011 Premiul Drepturilor Omului al Ambasadei Franţei în România. Vrem însă în rândurile următoare să vă arătăm dincolo de titluri şi premii – povestea de viaţă, cea care contează cu adevărat.

De provenienţă din Timişoara, Mariana a trecut prin mai multe etape înainte de a se lovi de problema traficului de fiinţe umane şi de a decide să se implice în ajutorarea victimelor. A terminat liceul sportiv, apoi a mers la Facultatea de Arte, lucrând pentru următorii 23 de ani în domeniul cultural (actriţă la teatru şi instructor animator în şcoli – îi învăţa pe copii teatru şi punea în scenă spectacole împreună cu ei).

Viaţa ei s-a schimbat brusc în 1990, când a plecat împreună cu trei colegi de teatru în Republica Moldova, pentru a da spectacole de învăţare a limbii române în toată ţara. Era acolo în momentul izbucnirii războiului civil între Transnistria şi Moldova în 1992 şi a văzut efectele războiului asupra copiilor. „Împreună cu prietenii din România (adică sindicate, biserici, familii, primării) am reuşit să scot 6500 de copii din zona de conflict armat în România. După terminarea războiului, am readus copiii la familiile lor în Moldova.”

Mariana a înfiinţat în 1993 organizaţia „Salvaţi Copii –Moldova”, al cărei preşedinte a rămas până la întoarcerea în România în 2001. Timp de 10 ani, a rămas în Moldova, lucrând cu copiii străzii şi cu femeile victime ale traficului de persoane. „Aici am devenit conştientă de problema mută a sclaviei moderne; în 1995 am asistat la repatriere, în Moldova, a primelor victime ale traficului de fiinţe umane întoarse din Bosnia Herzegovina.”


Mariana spune că lipsa de cunoaştere şi de implicare a autorităţilor în salvarea şi asistarea acestor persoane au determinat-o să vrea să cunoască din ce în ce mai mult fenomenul şi să se implice din ce în ce mai serios. „Ulterior am înţeles că în România, chiar în municipiul de unde proveneam, era centrul de relocare a acestor persoane traficate, relocare care se făcea în mod illegal de către traficanţi. Eram convinsă că trebuie să luptăm mult mai mult împotriva flagelului…”

generatie-tanara-logo-traficul-de-persoane-romania-eliberareAşa s-a născut Asociaţia Generaţie Tânără din Timişoara, organizaţie care din 2001 dezvoltă programe de luptă împotriva abuzurilor aduse fiinţelor umane, programe de asistenţă şi reintegrare socială şi profesională destinate femeilor şi copiilor, dar şi acţiuni de ajutorare a familiilor sărace cu copii care locuiesc în zone rurale. „La întoarcerea în România, nu am stat pe gânduri, am făcut asociaţia şi am început să caut parteneriatele necesare pentru a putea face munca aceasta cât mai corect” , mai spune Mariana. Astăzi, partenerii principali ai asociaţiei sunt din Suedia şi Franţa.

Am vrut să aflăm cum arată un tablou sumar al victimelor pe care le asistă Mariana zi de zi şi răspunsul ei este copleşitor: “Nu pot să vorbesc despre o medie de vârsta a victimelor, pot spune doar că este vorba de o vârstă fragedă de la un an până la … infinit, pentru că am văzut şi persoane în etate care au fost duse la cerşit. Traficul de fiinţe, pentru noi, înseamnă de la prostituţie până la criminalitate organizată, trafic de organe, adopţii ilegale, etc. Ne lovim zilnic de ceea ce înseamnă sclavizarea fiinţei umane şi violentarea acesteia prin toate formele de violenţă existentă.”

Deşi victimele provin din toate categoriile de vârstă, totuşi minorii sunt cel mai adesea ţinta traficului de persoane: “Tinerii, băieţi şi fete, sunt folosiţi pentru prostituţie, cerşetorie sau sunt forţaţi să lucreze în industria pornografică sau ca mame-surogat.” Şi pentru ca minorilor nu sunt condamnaţi de justiţie cu pedepse grave, grupurile de crimă organizată îi folosesc în multe acţiuni criminale, precum furtul la automatele de bani sau furtul din magazine.


Pe lângă traumele psihice şi fizice, victimele suferă de multe lipsuri care le fac imposibilă recuperarea fără un ajutor din exterior. Le lipsesc actele de identitate, nu au asigurare medicală, nu au niciun fel de venit şi prin urmare nu se pot reintegra în societate. Asociaţia Generaţie Tânără îi sprijină în toate aceste aspecte, sprijinindu-I să îşi reia şcolarizarea şi să înveţe o meserie, scopul final fiind ca victima să se poată autosusţină din punct de vedere financiar.

mariana-petersel-erou-romania-eliberare-2-300x214Generaţie Tânără participă la campanii de prevenire a traficului de persoane, fie alăturându-se acţiunilor iniţiate de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, fie campaniilor altor asociaţii, dar au şi un plan propriu de desfăşurare a 5 campanii pe an care vizează zonele specifice din care provin majoritatea victimelor.

Asociaţia încearcă de asemenea, să implice instituţiile statului în acţiunile de combatere şi mai ales în cele de recuperare şi de susţinere a victimelor. Mariana însă spune cu tristeţe că “deşi statul nostru are o legislaţie acceptabilă în acest domeniu, nu are mecanisme de aplicare pertinente şi nu are formate, în cea mai mare parte, instituţiile abilitate să lupte împotriva fenomenului. Cea mai mare problemă o reprezintă justiţia şi completele de judecată, care în majoritatea cazurilor apară traficanţii şi nu victimele.”

Lipsa cea mai mare cu care se confruntă Generaţie Tânără este lipsa de finanţare şi suport material (beneficiază doar de suport financiar extern). Din păcate, pentru obţinerea fondurilor materiale necesare funcţionării organizaţiei, se pierde timp preţios furat din asistarea victimelor.


La analizarea atâtor obstacole, se naşte întrebarea, pertinentă de altfel: “Are vreun rost lupta aceasta? Ce diferenţă poţi face într-o problemă atât de mare şi cu un sprijin atât de mic din partea autorităţilor? Oare poate un singur om să schimbe ceva?” Răspunsul este simplu: din 1995 până în prezent, circa 3800 de victime de ambele sexe şi-au recuperat viaţa şi libertatea în urma ajutorului primit de la Mariana şi a celor de la Generaţie Tânără. 3800 de vieţi care depun mărturie că merită lupta şi merită efortul. “Este o alegere pe care am făcut-o. Nu mă obligă şi nu m-a obligat nimeni. Am înţeles că trebuie să găsim soluţii să motivăm lumea să se lupte pentru a diminua flagelul acesta al sclaviei umane.”

mariana-petersel-erou-romania-eliberare-3-300x214Există probleme mari la nivel de mentalitate a românilor cu privire la fenomenul traficului de fiinţe umane. Majoritatea românilor nu conştientizează gravitatea fenomentului şi datorită statutului pe care femeia îl are în societatea românească, şi prostituţia este văzută în mod greşit (“Este vina lor, ele vor bani”). “La toate acestea contribuie devalorizarea morală a familiei, distrugerea economiei şi imposibilitatea găsirii unor locuri de muncă, devalorizarea sistemului de învăţământ, abandonul familial şi şcolar… Pentru implicarea comunităţii române, ar trebui în primul rând să se lucreze împotriva violenţei în şcoli şi în familie, să existe pedepse drastice pentru părinţii care îşi vând copii, pedepse drastice pentru traficanţi…”

Distanţa Bucuresti-Timisoara nu ne-a permis o întrevedere live, însă determinarea doamnei Mariana a depăşit bariera spaţială şi m-a impresionat mult. Dânsa nu este descurajată de lipsurile şi obstacolele pe care le are de întâmpinat în activităţile de combatere a traficului de fiinţe umane. Povestea Marianei Petersel, aşa cum am scris la început, nu este despre ea. Povestea ei strigă nedreptăţile suferite zilnic de zeci de mii de tineri, copii şi bătrâni, torturaţi de-a dreptul şi forţaţi să cerşească şi să se vândă. Cele 3800 de persoane care au scăpat din sclavie prin eforturile unui singur om demonstrează că există speranţă şi că se poate face ceva.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre Asociaţia Generaţie Tânără, vizitaţi www.generatietanara.ro