Zilele trecute am fost la Viena. Am fost la o conferință, însă am avut ocazia și să îmi fac prieteni noi din organizații care lucrează activ în crearea de alternative pentru persoanele aflate în prostituție… adică, știți voi, pentru fetele de pe centură.
Luni seara m-au lăsat să merg cu ei ca să le cunosc și eu pe fetele lor. De data asta, ele erau într-o parcare și, deși eram în Austria, toate erau românce. Toate aveau povestea lor și toate spuneau că vor să stea acolo numai până când își cumpără o casă, sau încă o mașină, două. Ceea ce mi s-a părut ciudat era că toate erau măritate și toate aveau bărbații lor lângă ele. De fapt, bărbații lor erau în mașini, la căldură, așteptând să termine fetele tura.
Treaba asta, combinată cu ce învățam la conferință, m-au făcut iar să mă gândesc la toate preconcepțiile despre prostituție. Într-o declarație recenta, Consiliul European a declarat că nu se mai poate vorbi despre prostituție fără să vorbim și despre traficul de persoane, deoarece acestea sunt fără îndoială legate. http://www.dw.de/human-trafficking-the-eus-dirty-secret/a-17412036
De asemenea, din ce în ce mai multe țări încep să vadă că traficul de persoane nu mai are nevoie de coerciție și manipulare. Câteodată, oamenii aleg să se expună la o situație de exploatare pentru că nu au alte opțiuni. Fie faci foarte puțini bani și în condiții foarte grele, fie nu faci bani deloc pentru ca nu ai un loc de muncă.
40% dintre victimele traficului de persoane găsite în Europa în perioada 2008-2013 au fost de origine română. 80% dintre ele au fost femei și au fost exploatate prin prostituție. Să fie oare coincidență că parcarea era plină de românce în Viena? Și să fie oare singura (parcare) din Europa?
Poate vă întrebați de ce se vorbește despre prostituție pe un site dedicat prevenției traficului de persoane. Ei bine, dacă este ceva foarte clar pentru noi, este că nu putem sa visăm vreodată să stopăm traficul de persoane fără a ne uita la rădăcinile fenomenului: de ce, ca români, suntem așa vulnerabili? De ce umplem pagini de statistici… și parcări?
Sărăcia nu este un fenomen izolat: lipsa locurilor de muncă împinge oamenii spre alte meleaguri și spre alte obiceiuri. Discriminarea și lipsa egalității sociale duc și ele la tot felul de probleme: lipsa accesului la școli bune, expunerea la o cultură care spune că femeile de anumite etnii nu trebuie educate, normele sociale care îndreptățesc cerșetoria…
Toate lucrurile astea se întâmplă sub ochiii noștri. William Wilberforce a spus sa putem alege să ne uităm în altă parte, însă nu mai putem spune că nu am știut. Cu resursele pe care le ai în mâinile tale, tu ce poți face pentru a schimba universul tău și realitatea ta? Dacă ai ceva idei, sau dacă vrei un loc de unde să începi, de ce nu te alături unui grup select de oameni care vor să lase în urma lor o moștenire de onoare și respect pentru toți din jurul lor?
Devin-o un luptător pentru libertate!
Scris de Ioana Săndescu