Se știe că mulți oameni din România pleacă în afara țării în căutarea unui loc de muncă. Acest lucru aduce multe beneficii țării și oamenilor, însă vine și cu un cost ridicat. Ei riscă de multe ori și nu pleacă la sigur. Astfel, se expun riscului de a fi înșelați și exploatați. Însă problema este una mult mai complexă dacă ne uităm și la efectele pe care acest exod le produce și pentru copiii celor care pleacă.
Lipsa de afecțiune pe care copii ar trebui să o primească de la părinți îi face să accepte prea ușor afecțiune de la persoane care nu au mereu o preocupare sinceră pentru viața lor. Foarte multe cazuri de trafic de minori sau tineri au la bază o vulnerabilitate creată de lipsa părinților.
În România există peste 81.000 de copii cu cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate. Dar aceste cifre sunt cele referitoare strict la oamenii plecați cu un contract de muncă. Ciferele reale sunt probabil mult mai mari.
Peste 81.000 de copii aveau, la sfârșitul lunii septembrie a anului trecut, cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate, rezultă din datele centralizate de Direcția pentru Protecția Copilului din Ministerul Muncii și comunicate la solicitarea Mediafax.
La sfârșitul celui de-al treilea trimestru al anului trecut, 59.774 de familii aveau cel puțin un membru care muncea în străinătate, iar în 16.197 dintre acestea ambii părinți erau plecați din țară.
În total, 81.439 de copii erau afectați de fenomenul migrației părinților, 22.892 dintre ei provenind din cele 16.197 de familii în care ambii părinți au ales să muncească în străinătate.
Din cei 22.892 de minori rămași în România fără niciunul dintre părinți, 21.753 sunt în grija rudelor până la gradul IV, fără măsură de protecție, iar 1.014 sunt în sistemul de protecție specială: 160 la asistent maternal, 220 în centre de plasament, 565 la rude de până la gradul IV, 69 la alte familii sau persoane, iar 125 sunt în alte situații.
Alte 35.370 de familii, cu 48.042 de copii, au unul dintre părinți plecat în străinătate. Dintre acești copii, 1.520 sunt în sistemul de protecție specială, conform datelor centralizate.
Citește în întregime articolul aici.