După părerea multor oameni, prevenire înseamnă informare. Am auzit însă de nenumărate ori obiecția: Și cum facem cu cei care știu despre pericolele traficului de persoane dar sunt într-o situație atât de precară încât se pun într-o situație de risc în mod conștient?
Astfel, e clar că prevenirea nu se poate rezuma la simpla informare a oamenilor, și trebuie să aibă impact inclusiv asupra societății ca ansamblu, nu doar oamenilor individual. Ca să înțelegem asta, trebuie să înțelegem cui ne adresăm. Care sunt oamenii vulnerabili sau în ce situații ajung să fie în riscul de a fi traficați?
Din experiență personală și aruncând o privire scurtă peste agenda presei cotidiene, e clar că oamenii nu știu prea multe despre traficul de persoane, ce înseamnă și cum se întâmplă. Și vedem din cazurile identificate de trafic faptul că mulți oameni sunt vulnerabili pentru că nu știu destule despre cum cineva poate fi traficat. În cazul acesta, informarea este prevenire.
În alte cazuri însă, oamenii riscă, deși cunosc pericolele. Am putea să spunem că iau un risc calculat și pierd. Dacă e să ne uităm la multitudinea de cazuri de acest fel, sunt multe concluzii pe care le putem trage. Dar ca să nu petrecem mult timp analizându-le, putem spune că în aceste cazuri, prevenire înseamnă mai mult decât educație. Înseamnă, pe scurt, să ajutăm oamenii să gândească critic și să învețe să-și creeze alternative. Un om cu mai multe abilități are mai multe opțiuni și poate refuza riscurile asociate unor oferte dubioase. Mulți, însă, au o capacitate limitată de a-și “croi o altă soartă“. Aici putem să facem o remarcă: prevenirea nu înseamnă doar să mergem să facem informare, ci înseamnă încurajarea și susținerea unor organizații care sprijină oameni defavorizați sau cu educație limitată, campanii umanitare sau oferă sprijin în reorientarea profesională. Înseamnă încurajarea unor instituții ce lucrează cu diverse segmente ale societății (cum ar fi școlile, bisericile, centrele de plasament) să abordeze problema traficului de persoane și să facă munca lor, ținând cont și de această realitate.
În ultimul rând, există oameni care aleg deliberat o situație de exploatare. Aici vorbim de oameni care sunt deja exploatați, într-o manieră mai mică și oameni în situații disperate. Nu știm un număr exact al cazurilor de acest gen, însă e clar că pentru astfel de oameni, e nevoie să venim cu alternative economice clare. Aici, prevenire înseamnă mult mai mult.
Pe lângă cele menționate deja, e important să știm că prevenire înseamnă și descurajarea unor practici și obiceiuri ce facilitează traficul de persoane. Violența domestică, discriminarea pe bază de sex sau etnie trebuie descurajate. Iar aceste lucruri, adresate în orice formulă, ajută la prevenire.
Concluzia e că prevenirea ia multe forme și în măsura în care încurajezi libertatea și principiile bune sau ajuți oameni în orice fel, faci prevenire.
Noi te încurajăm să faci un pas în plus, să ții cont de pericolele la care se expun oamenii și ca să rămâi informat, să porți identitatea unui luptător pentru libertate.