Ce este munca forțată?
Munca forțată poate lua diferite forme, de la constrângerea prin datorii, servitute domestică la alte forme de sclavie modernă. Câteva populații sunt mai vulnerabile la această formă de exploatare: femeile și fetele, emigranții constrânși prin datorii sau lucrătorii din ferme, șantiere și ateliere ținuți în acele condiții prin tactici ilegale și plătiți fie foarte puțin, fie deloc.
În conformitate cu raportul Organizației Internaționale pentru Muncă (OIM),11.4 milioane de femei și fete și 9.5 milioane de bărbați și băieți se află în această situație. Aproximativ 19 milioane de victime sunt exploatate de indivizi sau întreprinderi, iar peste 2 milioane de către state și grupuri separatiste. Munca forțată generează un profit de aproximativ 150 de miliarde de dolari anual, iar domeniile cele mai atinse de această problemă sunt agricultura, construcțiile, servitutea domestică și manufactura.
Mi se poate întâmpla și mie?
Realitatea de astăzi
Un articol al BBC menționează că Asia are aproximativ 50% din toate victimele muncii forțate, fiind urmată de Africa și America Latină.
OIM a declarat că din profiturile câștigate prin munca forțată, numai traficanții se îmbogățesc, iar statul nu primește niciun fel de taxe pentru veniturile generate.
O altă caracteristică a muncii forțate este că, în mare parte, este dominată de rețelele de crimă organizată care fac această problemă cu atât mai greu de rezolvat.
Soluția propusă de OIM este ca guvernele să adreseze principalele cauze care fac munca forțată o alternativă, și anume sărăcia, lipsa de pregătire pentru o meserie și lipsa de oportunități de angajare.
Bineînțeles că această soluție este ușor de propus, însă mult mai greu de pus în practică. Pe parcursul lunii iunie ne vom uita la ce putem face fiecare pentru a descuraja perpetuarea muncii forțate și pentru a ne proteja de situații în care am putea cădea chiar noi victime acestei forme de exploatare.