E o realitate tristă, însă majoritatea oamenilor din lume se fac că nu văd sistemul care face posibil traficul de persoane. Având în vedere că problema este atât de răspândită, mulţi oameni se deconectează de la realităţile altora. Apatia lumii le permite traficanţilor să-şi extindă teritoriul şi să crească numărul victimelor la o rată alarmantă.
Globalizarea rapidă a lumii noastre a facilitat şi accesarea persoanelor traficate. Avansurile tehnologice, site-urile web şi mediile sociale online au devenit un teren de vânătoare virtual pentru traficanţi. Aceste medii virtuale au devenit un mediu uşor de accesat şi cu “vad” excelent pentru ca traficanţii să-şi vândă “produsele”. Multe site-uri web facilitează exploatarea altora şi totuşi li se permite să funcţioneze în mod legal.
Spre exemplu, diferite tipuri de mass-media comunică mesajul că apetitul sexual al bărbatului trebuie satisfăcut indiferent de cost. Când acest lucru e legat de minciuna că majoritatea femeilor aleg să se prostitueze, majoritatea bărbaţilor au senzaţia că e acceptabil să obiectifice partenerii lor sexuali şi să cumpere sexul.
Media tipărită, televiziunea, site-urile industriei sexului comercial, şi toate formele de distribuire a informaţiei în masă au ajutat la desensibilizarea societăţii faţă de nedreptăţile şi perversiunile care ne înconjoară. Un exemplu al promovării legale a exploatării altora, doar în anumite părţi ale lumii, includ muzicienii care crează hituri muzicale cu versuri care ridică în slăvi peştii şi folosesc termeni înjositori pentru a descrie femeile. Din păcate, culturi întregi din toată lumea au fost momite să creadă o minciună: că obiectificarea altor oameni este ceva normal.
Conectivitatea virtuală a lumii noastre a creat o ocazie perfectă ca alţi oameni să fie victimizaţi.
Fiind crima mondială cu cea mai rapidă expansiune, traficul de persoane este furtuna de foc care se naşte din starea uscată, explozivă a unei societăţi detaşate şi apatice.
Detaşarea se manifestă atât prin ignorarea faptelor traficului de persoane cât şi prin crederea miturilor care păstrează sistemul intact.
Dovezile demonstrează că accesibilitatea crescută şi anonimitatea oferită de internet a mutat traficul uman, care cândva se întâmpla pe stradă, în mediul online.
În toată lumea, atitudinea de toleranţă faţă de sexul comercial e un lucru tot mai acceptat. Oamenii justifică această exploatare a altora ca fiind libertate de exprimare. Ce libertate e exprimată prin înrobirea celor mai slabi şi vulnerabili membrii ai societăţii?
Material preluat din Stingând Flăcările, MATTOO 2014.