Poate că ai auzit recent despre gravitatea situației traficului de persoane în întreaga lume, despre faptul că România este printre principalele țări care furnizează victime pentru țările occidentale și vrei să nu mai stai degeaba, să ajuți cumva, să miști cumva lucrurile. Și o poți face. Cu pași mici și siguri poți influența lucrurile în comunitatea în care trăiești și mai apoi în toată țara. Cu ce să incepi…
- Învață cum să identifici un traficant ca mai apoi să înveți să depistezi mai ușor victimele abuzurilor și semnalele care te conduc către acestea.
- În România, sună la Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane la numărul gratuit 0 800 800 678 (apel gratuit din România) sau +40 21 313 31 00 apelabil și din străinătate pentru a primi ajutor de la un serviciu specializat, pentru a raporta o potențială victimă a traficului de persoane sau pentru a solicita ajutor specializat și resurse în această problemă. Și asociația eLiberare vă stă la dispoziție pe același segment: asistența victimelor, resurse, prevenire.
- Fii un consumator conștient. Află câți sclavi lucrează pentru tine aici: Slavery Footprint sau aici: Department of Laboras List of Goods Produced by Child Labor or Forced Labor. Încurajează companiile, inclusiv pe cea din care faci parte, să ia măsuri și să investigheze în ce condiții le sunt livrate produsele de consum și să publice informații în legătură cu ceea ce descoperă.
- Alătură-te ca voluntar unei asociații care luptă împotriva traficului de persoane.
- Scrie-le consilierilor locali și află dacă aceștia fac ceva ca să oprească fenomenul traficului de persoane în România.
- Distribuie materiale de prevenire a traficului de persoane celor pe care îi întâlnești. Iată o listă cu resurse pe care le poți folosi.
- Donează bani sau obiecte necesare unei organizații care luptă cu acest fenomen.
- Organizează o strângere de fonduri creativă și donează-le unui adăpost pentru victimele ale traficului de persoane.
- Organizează un eveniment de prevenire și conștientizare asupra fenomenului. Discută subiectul cu participanții, vizionați un documentar. Recomandăm Nefarious, un material dur dar real despre nivelul sclaviei moderne în lume. Dacă dorești să țintești mai sus, organizează un festival de film pe acest subiect.
- Instalează-ți o alertă google pentru a primi știri din toată lumea despre traficul de persoane.
- Scrie un articol sau un comunicat de presă despre gravitatea problemei la nivel local, introdu în raport cifre concrete.
- Începe o petiție online pentru a atrage atenția parlamentărilor asupra persoanelor traficate folosite în industria pornografică, cerșetorie și altele.
- Dacă ai o poziție managerială într-o companie, începe o competiție cu premiu pentru cine știe și adună cât mai multe date despre problema traficului despre persoane, alăturați-vă împreună unei astfel de asociații. Nu există team-building mai bun decât acela care unește colectivul pentru o cauză nobilă.
- Dacă ești student sau elev, începe un club creativ care să aibă că preocupare conștientizarea elevilor și profesorilor asupra problemei traficului de persoane și cât de periculos este acesta pentru orice membru al societății. Dacă ești profesor, ține cel puțin o oră în care să le vorbești elevilor despre cum arată traficanții, cum își racolează victimele, cum se pot feri de aceștia.
- Pentru avocați. Este nevoie disperată de avocați care să apere victimele traficului de persoane împotriva traficanților. Aceștia din urmă au întotdeauna mai multă influență, mai mulți bani. Trebuie să fii cu adevărat curajos ca să reușești.
Un articol inspirat de la U.S. Department of State.