Recent am făcut cunoștință cu organizația AIESEC și am avut oportunitatea de a discuta cu câțiva membri români ai asociației. Am vrut să scriem acestă articol pentru a le recunoaște eforturile făcute și pentru a-i felicita pentru munca extraordinară pe care o fac în România. Activitățile lor ne motivează și ne inspiră, vedem cum prin initiatiațivele au un rol important în prevenirea traficului de persoane.
AIESEC este o organizație care se mândrește cu dezvoltarea potențialului de leadership a tinerilor prin oportunități experimentale profesionale și de învățare. AIESEC are un comitet de conducere compus din 126 de tineri. Fiecare dintre ei coordonează și se ocupă de programe pentru tineri, care sunt posibile datorită miilor de organizații partenere, a voluntarilor activi și a membrilor full-time.
Președintele AIESEC în România, Daniel Pleșa a spus că “AIESEC oferă tinerilor oportunități de dezvoltare a capacităților de leadership, prin internshipuri profesionale, programe de voluntariat și experiențe de echipă. Putem defini și măsura dezvoltarea capacității de leadership la fiecare nivel al experienței, pentru a vedea progresul făcut.”
Daniel Pleșa s-a alăturat AIESEC în 2011, după ce a fost întrebat în mod constant care este scopul lui în viață. Ca majoritatea tinerilor din România, spune că “nu știam mai nimic despre asta, dar am fost curios să aflu mai multe, așa că m-am alăturat organizației.”
eLiberare vede munca AIESEC atât de importantă și necesară. Noi nu vedem prevenirea traficului de persoane ca fiind despre rezolvarea unei probleme mari, ci despre adresare a sute de probleme mai mici. Lipsa oportunităților profesionale, a abilităților profesionale și a educației sunt cauze principale ale traficului de persoane.
Bianca Paul, vice-președintele departamentului de Dezvoltare a Comunității la AIESEC explică “Faptul că majoritatea tinerilor se orientează spre câștigarea banilor, nu spre dezvoltare personală, este ca și când gândesc doar pe termen scurt. Sunt influențați să facă acest lucru de presiunea pusă peste ei de către părinți, societate și școală.”
Goana după bani este un factor cheie în traficul de persoane. Totuși, pe măsură ce tineri români participă la proiecte AIESEC, devin mai conștienți de potențialul lor, învață cum să interacționeze cu alții, încearcă să găsească soluții la probleme, își dezvoltă calitățile de lideri și de gândire și acumulează experiență practică pentru viitorul lor. Pentru că au mai multe abilități și experiențe, tinerii sunt mai puțin vulnerabili la a accepta locuri de muncă atractive – în România sau în străinătate – care au semnul de avertisment “fără experiență” sau “nu este necesar să știi limba străină”. Este minunat că AIESEC poate oferi aceste tipuri de oportunități, într-un mod sigur, în special în această eră modernă, în care majoritatea studenților și tinerilor din România profită de orice oportunitate de a munci sau de a studia în altă țară.
Daniel Pleșa spune în continuare: “Consider că sunt oportunități pentru tineri mai mult decât îndeajuns. Dar, pe de altă parte, ei nu sunt conștienți de ele sau nu au calificările necesare. Așadar, cred că cea mai mare provocare este să convingem “jucătorii mari” – companiile sau guvernul – să investească în ONG-uri, să sprijine [tinerii] cu competențe și bani pentru a recruta și a pregăti tineri de la o vârstă fragedă.” AIESEC a descoperit o modalitate prin care să lucreze cu companii mari și să implice guvernul în proiectele lor. Este minunat să vedem colaborări și parteneriate între niște actori atât de diferiți ai societății pentru o cauză atât de importantă.
Mulțumim AIESEC pentru dedicarea voastră și ajutorul pe care îl dați tinerilor români sprijinindu-le visele și încurajându-i să și le trăiască.