Cum să-i ajutăm pe supraviețuitorii traficului de persoane să își recupereze și să își reconstruiască viețile. Cine se ocupă de aceasta în România?
Noi credem că profesioniștii din domeniile medicale, serviciilor, legale și poliție ar trebui să fie încurajați să participe la traininguri continue de educare cu privire la exploatarea sexuală. În plus, informații despre prevenirea exploatării prin muncă sau sex ar trebui adăugate în curriculumul de educație profesională în școli, colegii și universități.
De ce?
Pentru că eliberarea din sclavie nu este sfârșitul poveștii pentru victimele traficului de persoane. Odată ce aceștia sunt liberi, de cele mai multe ori sunt lăsați singuri aproape fără niciun bun, loc de muncă sau fără educație, fiind nevoiți să se descurce singuri.
Fiecare persoană afectată are traume diferite tocmai de aceea este nevoie ca tratamentul primit să fie adaptat nevoilor lor. Supraviețuitorii pot avea nevoie de la apă, mâncare, asistență medicală la nevoi mult mai complexe cum ar fi consiliere, securitate, un loc de muncă și abilități practice în viață sau chiar repatriere.
Aftercare înseamnă ghidarea acestor indivizi pe drumul recuperării și al apropierii de adevăratul lor potențial.
Vrem sau nu vrem, există o conexiune foarte mare între sărăcie și traficul de persoane. Situațiile disperate creează tendința spre acțiuni disperate, de multe ori un loc de muncă incredibil de prost plătit sau plecarea peste hotare pentru a găsi un loc de muncă. Tristul adevăr estecă mulți supraviețuitori sunt retraficați.
De ce? Pentru că mulți dintre ei sunt încă incredibil de vulnerabili. Uneori, chiar femei și bărbați care au fost traficati, își sună traficantul pentru a lucra din nou cu acesta.
Întrebarea care se pune este: Cum îi împuternicim pe supraviețuitori să ajungă la nivelul de a se descurca cu succes în viața de zi cu zi? Pentru că #aftercare nu este o acțiune de câteva luni, de multe ori, ci este un procedeu care poate dura o viață.
Noi am găsit 5 organizații din România care își asumă îngrijirea, consilierea și le oferă adăpost supraviețuitorilor.
- Reaching out (Piteşti),
- Fundaţia Uşa deschisă (Bucureşti),
- Asociaţia pentru Dezvoltarea Practicilor Alternative de Integrare şi Educaţie – ADPARE (Bucureşti),
- Asociaţia GTR – Generaţie Tânără România (Timişoara).
- Asociaţia Betania, Bacău.
Dacă știți pe cineva care are nevoie de un astfel de ajutor, recomandați-i organizațiile de mai sus.