Am avut bucuria să o întâlnim săptămâna trecută pe Lorena Rusovan, o persoană foarte implicată în activitățile sociale din România, denumită de presa românească „îngerul fetițelor abuzate” sau „omul care vindecă sufletele fetelor violate”.
Lorena Rusovan a început să lucreze din 1991 cu copiii străzii, un alt grup vulnerabil. Din anul 2000 este directorul fundației Missio Link Internațional din Timișoara, o fundație cu activități importante în România.
-
Ei sunt fondatorii adăpostului Casa Debora, un centru rezidențial unde multe fete minore abuzate își găsesc alinarea și un alt sens în viață.
-
MLI oferă servicii pentru persoane în situații de risc. Menționăm aici Aspirații- serviciu de reintegrare socială pentru persoanele între 18 și 22 de ani, de obicei adresat fetelor care pleacă de la casa Debora. (asistență în integrarea în muncă, consiliere premaritală, consiliere de cuplu – servicii prețioase pentru persoanele cu un trecut dureros)
-
Tot de Missio Link Internațional aparține și programul „Merg la școală”, un proiect în zona rurală Recaș care acoperă 8 sate și se ocupă de copiii cu risc mare de abandon școlar, organizând activități de prevenție, oferind consiliere părinților și ajutor material copiilor pentru a-i încuraja să-și continue studiile.
-
O altă activitate lăudabilă de care este responsabilă fundația MLI este educarea moral creștină pentru o reintegrare fără recidivă într-un centru de reeducare de minori de la Buzias. Multe dintre fetele de aici au fost condamnate pentru prostituție și majoritatea sunt victime ale traficului de persoane.
Având toate aceste activități importante în minte, i-am adresat doamnei Lorena Rusovan câteva întrebări legat de activitatea pe care o desfășoară în România.
V-a atras atenția în mod special un anumit caz de trafic de persoane?
„Da, chiar avem în atenție un caz a două fete pe care le-am descoperit în urmă cu câțiva ani cerșind în parcarea unui supermarket din Timișoara. (aveau pe vremea aceea 6 și respectiv 8 ani). După ce protecția copilului a fost sesizată și autoritățile și-au făcut datoria, fetițele au fost repartizate la casa Debora. Am descoperit că fuseseră exploatate pentru cerșit și în Polonia chiar de mama lor și de iubitul acesteia.
În momentul de față, fetele au 11 și respectiv 13 ani. Cea mai mare dintre ele a fost recrutată lunile trecute la școală chiar de o colegă. I s-a spus că merg împreună să lucreze și să câștige bani mulți. S-a dovedit că a fost dusă de un traficant într-un sat de lângă Timișoara și exploatată sexual trei săptămâni de zile…până a reușit să fugă și să revină la centru la noi. Acum este sub măsură de protecție specială. Dar ni se întâmplă destul de des ca traficanții să își urmărească fostele victime, să le caute, să spună că vor să le adopte”.
Există un profil anume al fetelor sau băieților care ajung să fie traficați? Au un anumit trecut?
„Ce pot să spun eu după 10-12 ani de implicare în acest domeniu e că nu cred că profilul ține neapărat de situația materială. Este un factor, da. Sunt fete sau băieți care cad mirajului „o să am foarte mulți bani într-un timp foarte scurt” și din păcate ajung să fie traficați.
Dar vorbim și de fete/băieți din familii înstărite, în care relația cu părinții sau cu cei din jur trage niște semnale de alarmă. Vorbim de stima de sine scăzută, acesta este un factor important care conduce la acceptarea îmbrățișărilor oricui.
Persoanele acestea nu sunt cumpărate de cadouri, sunt cumpărate de cuvinte frumoase, de apreciere. Câte fete nu au căzut în această capcană vrăjite de vorbele că sunt speciale, foarte frumoase...” (vezi metoda de recrutare Lover Boy)
Credeți că avem în România oameni pregătiți să ofere sprijin pentru supraviețuitorii traficului de persoane?
„Eu zic că da. Începând cu colegii mei. :) Dar cred că este loc de mult mai bine. E important să investim în reeducarea comunităților, a instituțiilor care interacționează cu victimele. De multe ori ne luptăm împotriva prejudecăților acestora, în loc să ne unim cu toții împotriva traficanților. „Victimele ajung unde ajung nu pentru că își doresc asta, i se poate întâmpla oricui.” Acesta este un mesaj care trebuie auzit de polițiști, profesori, de întreaga comunitate. ”
Către ce domenii ați încuraja liceeni, tinerii de azi, să-și aducă aportul în lupta împotriva traficului de persoane?
„Nu aș încuraja neapărat un domeniu anume. Dacă își doresc să fie educatori, profesori, atunci le sugerez să își dezvolte abilitățile și formarea dincolo de ceea ce văd în clasă. Să nu vadă copiii-problemă ca pe un amuzament, ci să se întrebe de ce copiii sunt așa. (Cu ceva timp în urmă, vizitele la domiciliul elevilor erau obligatorii. Și erau foarte utile. Înțelegi backgroundul acestora mult mai bine.)
Dacă vor să se îndrepte spre Asistență socială, atunci le sugerez să facă asta cu o minte deschisă, să nu judece. Eu sunt foarte încurajată de modul în care generația tânără se implică și răspunde, de asertivitatea tinerilor. „
Care este satisfacția cea mai mare pe care o aveți în domeniul în care activați?
„Să văd că fetele pe care le-am consiliat au capacitatea de a deveni soții și mame. Să viseze. În momentul în care ajung la noi nu își doresc nimic. Dacă le-ați vedea, ați înțelege. Te izbești de un zid unde nu ai nicio cale de a intra. Dar în momentul în care vezi persoana că înflorește, că își vindecă relațiile cu cei din jur și începe să viseze la o viață normală, de familie, să fie mame și tați, aceea este cea mai frumoasă răsplată a muncii mele.
Aceasta este cea mai mare realizare pe care o pot obține în domeniul în care lucrez.”
Vrem , nu vrem, ne intoarcem la educatie si valori. Educatia incepe acasa ( cei 7 ani ), continua in scoala si apoi in societate. Societatea nu mai are valori si atunci educatia se pierde. Pestele de la cap se impute. Ce valori se cultiva la noi incepand de la presedinti si pana la ultimul cetatean ? Procedand ca in ultimii 26 de ani este imposibil sa progresa in vreun fel !