În weekendul 6 și 7 iunie, eliberare și organizația Adpare au participat la a cincea ( și ultima) ediție a festivalului Femei pe Mătăsari.
Puțini oameni cunosc originea acestui festival iar numele acestuia spune într-adevăr o poveste de dat mai departe. Strada Mătăsari este cunoscută în capitală ca fiind strada unde prostituatele ieșeau „la lucru” pe înserat. Ideea festivalului, venită de la initatorul acestuia, Iulian Vacarean, a fost să facă această stradă cunoscută pentru lucruri mult mai pozitive, să invite femei și bărbați, organizații, să-și prezinte ideile și să le dea oamenilor ceva creativ în schimbul unei imagini de „strada unde totul este pierdut”.
Echipa noastră a avut un timp minunat acolo, multe organizații și-au prezentat ideile, au vândut obiecte și s-au cunoscut între ele. Ne-am bucurat mult de interacțiunea pe care am avut-o cu cei care au trecut pe la standul nostru.
Ideea standului de la eliberare a fost anul acesta conceptul ușilor pictate care spuneau povestea oamenilor traficati.
(Mulțumim Andrei Radu – Ușa pictată – pentru ilustrații)
Participanții la festival au avut oportunitatea să treacă prin ușile sus amintite și să asculte care sunt etapele și cum poate un om să ajungă să fie traficat.
Ușa nr 1 – Visul –
Traficul de persoane începe cu visul unei vieți mai bune. Mulți oameni vor să facă bani pentru a avea o casă mai mare, să-și întrețină familia, să cumpere lucruri pentru a avea o viață mai confortabilă etc. Oamenii sunt atrași să accepte oportunități care le dau un salariu mare, dar de obicei, locurile de muncă care sunt prea bune ca să fie adevărate, de cele mai multe ori NU sunt adevărate. Recrutorii se folosesc de multe ori de ofertele de muncă din străinătate sau din România, de apropiere bazată pe încredere (metoda loverboy în care un bărbat curtează o fată și o face să creadă că se află într-o relație, iar mai apoi o exploatează).
Ușa nr 2 – Călătoria –
Când oamenii se gândesc la traficul de persoane, de cele mai multe ori își imaginează oameni răpiți și aruncați într-o dubiță. Realitatea este că cei mai mulți oameni trec granița legal. De exemplu, pot fi recrutați pe internet, unde ‘angajații’ promit să cumpere biletul de autobuz, tren sau avion al persoanei respective și să-l ajute cu viza. Un alt lucru care trebuie menționat este că traficul nu are loc doar la nivel internațional; jumătate din victimele din România sunt traficate pe teritoriul țării noastre.
Ușa nr 3 – Exploatarea –
Când victimele ajung la destinație și își dau seama că au fost păcălite e mult prea târziu – începe exploatarea. Bărbații care au acceptat slujbe, în special în construcții sau agricultură, lucrează fără să fie plătiți sau în condiții dure. Femeile care au crezut că vor lucra ca bone în țări străine, îngrijitoare de casă sau de bătrâni sunt forțate și exploatate sexual. Visul de a avea o viață mai bună pe care și-l imaginaseră e departe de realitatea pe care o experimentează. Adevărul este că România este una dintre țările sursă pentru victime ale traficului de persoane din Uniunea Europeană. 38% dintre victimele din România sunt minori. 64% dintre adulții care au fost traficați au fost recrutați de către o cunoștință, un prieten sau o rudă.
A patra ușă – Eliberarea –
Pentru că se estimează că 34.5 milioane de oameni se află într-o formă de sclavie în lume, este important să ne gândim și să fim mulțumitori pentru libertățile pe care le avem zi de zi. Este un dar, dar este și o responsabilitate să ne folosim libertatea pentru ceva mai mare decât noi. Sunt multe lucruri pe care le poți face pentru a lupta împotriva traficului de persoane: să te informezi, să vorbești cu alții, să știi ce să faci înainte să pleci în străinătate, să folosești social media pentru a crește nivelul de conștientizare, să voluntariezi în comunitatea din care faci parte pentru a ajuta grupuri vulnerabile și să strângi fonduri pentru adăposturi ale victimelor.
În dreptul acestei uși, am invitat participanții să scrie pe niște bilețele simple ce înseamnă libertatea pentru ei și să le lipească pe ușă. Mulți dintre ei au venit cu răspunsuri extrem de creative care ne-au dat de gândit, cum ar fi: “ Libertate înseamnă acces la un minimum de resurse de care orice om are nevoie pentru a supraviețui, Libertate înseamnă să călătoresc unde și când vreau, Libertate înseamnă să pot face orice fac cu pasiune, Libertatea este dragoste, Libertate înseamnă să trăiesc viața așa cum îmi doresc eu și nu cum doresc alții pentru mine, Libertate este să am o voce, o alegere..” etc
Evenimentul a fost un succes. Am purtat multe conversații interesante cu oameni din orașul nostru pe baza subiectului traficului de persoane, s-au semnat multe petiții în semn de susținere a proiectelor care vor duce la oprirea traficului de persoane în țara noastră, oamenii au fost impresionați de pasiunea și dăruirea organizațiilor eliberare și Adpare, iar aceștia din urmă au primit donații importante pentru munca importantă pe care o fac ajutând supraviețuitorii traficului de persoane.
Mulțumim mult tuturor celor implicați, voluntarilor și lucrătorilor pentru dedicarea și timpul investit!
#eliberare #femeipematasari Afla mai multe despre activitatile noastra pe http://www.eLiberare.com/Multumim Radu Andrei pentru picturile de pe usi! http://www.usapictata.ro/
Posted by eLiberare on Saturday, June 6, 2015