Munca forțată este atunci când o persoană începe sau asigură un serviciu împotriva voinței sale și nu poate pleca fără a fi penalizată sau
amenințată cu o pedeapsă anume.
Munca forțată este o încălcare serioasă a drepturilor omului dar, din nefericire, este prezentă peste tot inclusiv în supermarketurile noastre, hainele ieftine pe care le cumpărăm, etc.
Organizația Internațională a Muncii spune că peste 12 milioane de oameni sunt astăzi în poziții de muncă împotriva voinței lor sau în locuri de muncă unde nu le sunt respectate drepturile.
Iată câteva întrebări pe care să ți le pui privind statutul tău de muncă și care te vor pune pe gânduri și te vor face să sapi mai adânc în această problemă globală și, de ce nu, să-i găsești soluții:
1. Te simți liber să refuzi orele de muncă peste program? Te temi că un refuz ar conduce la un moment dat la manipulări sau chiar la pierderea locului de muncă? Atunci această se numește exploatare prin muncă forțată.
Știai că în România, durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăși 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare?!
2. A trebuit să plătești o anumită sumă de bani pentru a obține locul de muncă în care te afli acum?
Știm că în India sau Bangladesh de multe ori locurile de muncă sunt atât de rare încât agențiile fantomă profită de oameni punându-i să plătească sume colosale pentru un loc de muncă care va acoperi taxa inițială abia după un an. Ați auzit de astfel de situații și la noi în țară?
3. Ai acces complet la dosarul sau documentele pe care le-ai depus la angajare? Acestea nu trebuie reținute niciodată.
4. Ești plătit la timp, direct și în termeni legali?
5. Știi cine sunt cei care muncesc pentru proviziile și serviciile firmei tale? Ești conștient de condițiile acestora de lucru și de felul în care aceste lucruri ajung la tine? Dar produsele din supermarket? Chinezăriile? Te interesează de unde provin și dacă cei care au muncit pentru ele au fost sau nu exploatați prin muncă?
6. Compania ta folosește bunuri produse de prizonieri? Aceștia ar trebui să aibă aceleași condiții de muncă la fel ca un om liber. (Știați că prizonieri de la Jilava confecționează semne de circulație pentru drumurile din întreaga țară?)
* Știați că vârstă minimă de angajare în România este 15 ani (cu acordul părinților), respectiv 16, când persoana fizică dobândește capacitate completă de muncă? În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.