Universitatea de Vest Timisoara organizeaza programul postuniversitar de specializare: ”Protecția și asistența integrată a victimelor traficului de persoane”.
Traficul de persoane, ca formă a criminalității transfrontaliere organizate, a atins o cotă alarmantă, fiind un fenomen omniprezent, nu doar la nivel global ci și în țara noastră. În pofida măsurilor de prevenire și combatere întreprinse de instituțiile statului și de organizațiile non – guvernamentale active în acest domeniu, România continuă să se situeze pe primul loc din cadrul țărilor membre ale Uniunii Europene din perspectiva numărului de victime traficate.
Consecințele traficului de persoane se răsfrâng însă nu doar asupra subiectului activ sau pasiv al acestei infracțiuni ci au potențialul de a provoca destabilizări profunde în sfera socială, economică, a migrației, a pieței forței de muncă, sănătății, al nivelului educațional și securității publice.
Acordarea asistenţei specializate, de înaltă calitate, conform nevoilor individuale și în concordanță cu standardele de calitate existente, este un element extrem de important întrucât acesta este determinant în procesul de reabilitare psiho-socială a victimelor traficului de persoane și cheia prevenirii revictimizării.
Pornind de la nevoia pregătirii de specialiști și formării unei rețele de profesioniști în cee ce privește protecția și asistența integrată a victimelor traficului de persoane Facultatea de Sociologie şi Psihologie – Departamentul de Asistență Socilă, a elaborat un program postuniversitar de formare a competenţelor specifice prevenirii, protecției, evaluării şi consilierii victimelor traficului de persoane.
Obiectivele acestuia sunt:
O1- Formare de competenţe în domeniul prevenirii, protecției și asistenței integrate a victimelor traficului d persoane;
O2- Însuşire de informaţii referitoare la aspectul legislativ privind
infracţiunile de trafic de persoane;
O3- Achiziţionarea de noi strategii, metode privind terapia şi asistenţa
victimelor traficului de persoane ;
O4- Dobândire de cunoştinţe referitoare la protecţia victimelor traficului de persoane
O5- Internalizarea codului deontologic specific muncii de prevenire, protecție și asistența victimelor traficului de persoane.
Detalii program postuniversitar
Programul postuniversitar de specializare ”Protecția și asistența integrată a victimelor traficului de persoane”, va avea durata de 6 luni.
Activitățile didactice, respectiv cursurile, seminariile și practica, se vor desfășura modular, preponderent la sfârșit de săptămână sau în după – amiezile zilelor de lucru, pentru a facilita accesul participanților la curs. De asemenea, se vor organiza și cursuri în sistem de prezentare Skype dacă sunt mai mulți participanți din alte județe decât județul Timiș pentru a evita deplasări repetate. Activitatea de practică va fi realizată de către ficare cursant în județul de domiciliu.
Perioada de înscriere 20 noiembrie 2015 – 01 februarie 2016
La înscrierea la acest program postuniversitar, candidatul va depune un dosar de înscriere care trebuie să conţină:
a) Fişa tip de înscriere completată de către candidat (ANEXA 1)
b) Copia legalizată a diplomei de licenţă sau a documentului echivalent acesteia şi copia legalizată a foii matricole (suplimentului la diplomă) sau a documentului echivalent acesteia;
c) Copia cărţii de identitate (C.I.);
d) Copia legalizată a certificatului de naştere;
e) Copia certificatului de căsătorie (dacă este cazul);
f) 3 poze format ¾;