Odată cu răspândirea internetului, au apărut și noile metode de constrângere și manipulare. Sextortion se referă la materiale foto sau video cu caracter sexual pe care utilizatorii de internet le încarcă sau le trimit cuiva în care au încredere, dar, sunt după aceea constrânși să plătească sume mari de bani pentru ca materialele să nu ajungă la apropiați sau pe întreg internetul.
Serviciile de protecție a copilului anunță o creștere a pericolului în care aceștia sunt expuși la diferite constrângeri pe internet cu peste 60% față de anii anteriori.
Cum acționează infractorii?
Aceștia folosesc conturi falsificate pe rețelele sociale și caută fete sau băieți vulnerabili, ușor de convins și dispuși să aibă încredere într-o anumită fotografie plăcută la vedere. După ce se apropie de victime și le câștigă încrederea, încep să solicite materiale compromițătoare, imagini nud, filmulețe provocatoare și explicite cu acestea.
Odată obținute, începe presiunea de a fi plătiți altfel materialele provocatoare vor ajunge pe internet și vor fi vizibile la școlile, familiile sau comunitățile victimelor.
Cei care investighează fenomenul spun că infractorii nu acționează singuri ci în grupuri organizate care au deja o structură bine pusă la punct, unde se premiază “angajatul lunii”, cel mai eficient “agent” șantajist. Un singur infractor abordează câteva sute de victime într-o luna. FBI și Interpol investighează cu atenție deja fenomenul.
Un exemplu tipic de infractor de acest gen din Statele Unite este și al lui Treiman Hutchinson, un bărbat în vârstă de 28 de ani care petrecea mult timp pe Tagged.com, un chat pentru adolescenți.
Uneori îl chemă “Mario”, alteori “Quan” sau “Money” dar, întotdeauna el pretindea că are 16 ani și se ascundea în spatele unor fotografii de adolescent simpatic.
Era interesat de fete între 11 și 17 ani, naționalitatea sau locul de proveniență nu contau prea mult. Modalitatea lui de agățat era simplă.
“Ce faci? Poți fi prințesa mea timp de o lună. Te voi răsfăța, îți voi cumpăra un telefon nou, pantofi, haine, tot ce-ți dorești.” Zeci de fete îi răspundeau interesate de oferta lui.
Vă vine să credeți sau nu, acest tip de șantaj a determinat deja câteva zeci de adolescenți să se sinucidă.
Unul dintre cazurile “celebre” de la începutul acestui șantaj în mediul online este cazul unei fete de 13 ani, Amanda Todd. În 2010, Amanda a fost convinsă să se dezbrace în fața camerei web. Când infractorul a abordat-o pe facebook și i-a cerut mai multe materiale, ea a refuzat să coopereze, dar a fost prea târziu. Acesta a trimis fotografia Amandei către toți prietenii acesteia de pe facebook.
Urmările acestei fapte au fost dureroase, Amanda a schimbat școala pe care o frecventa, dar colegii au aflat și acolo despre întâmplare și au râs de ea.
În anul 2012, Amanda a postat pe internet un strigăt de ajutor, un filmuleț cu povestea șantajului la care a fost supusă. La o lună după acesta, s-a sinucis. Găsiți video-ul ei aici:
Ce aveți de făcut dacă vi se întâmplă acest lucru sau dacă vedeți ceva suspect?
- Nu negociați cu infractorii.
- Nu plătiți răsplata cerută.
- Alertați imediat autoritățile. (Este foarte posibil ca odată ce ați plătit o anumită sumă, infractorul să revină cerând mai mulți bani.)