8 idei de pentru profesori dedicați dar ocupați.
Vă amintiți proverbul care spunea ”Ceea ce scrie un profesor pe tabla vieții nu poate fi niciodată șters”? Este un proverb care arată importanța și rolul pe care îl poate avea un cadru didactic prin munca sa de zi cu zi, pe termen lung, în educația unui copil sau tânăr.
Acest articol își propune să vă provoace la mai mult decât la conceperea unei lecții pentru Săptămâna Altfel. Este un articol care vă amintește că Săptămâna Altfel poate fi ocazia pe care v-ați dorit-o încă de la începutul carierei de profesor: ocazia de a influența și modela vieți. Poate structura, graba, programa încărcată nu v-au dat ocazia să vă apropiați de elev și să-l învățați mai mult decât este scris în carte, să-l învățați despre ce să facă în viață după ce va închide cartea. E timpul potrivit să vă transformați datoria în vocație.
Știați că…?
…Majoritatea victimelor traficului de persoane din Uniunea Europeană sunt recrutate din estul Europei. Aici sunt țările unde oamenii au mai puține opțiuni în ce privește cariera, unde populația este foarte tentată în a-și găsi un loc de muncă în afara țării și copiii sunt mai greu de crescut și astfel, mai neglijați. Vă puteți închipui că măcar unul dintre elevii dvs. poate deveni victimă? Stă în puterea dvs. să-i informați. Transformați-vă vocația într-o luptă împotriva traficului de persoane. Faceți această lecție să conteze, să aibă impact, să schimbe ceva în viața elevilor dvs.
Pentru că îngrijorarea dvs. nu trebuie să fie centrată pe formă: ”Ce să organizez?”, ”Cum?”, ”De unde fac rost de finanțe pentru materiale?”, eLiberare vă pune la dispoziție o serie de resurse gratuite pe care le puteți folosi în cadrul programului Scoala Altfel astfel încât dvs. să vă rămână timpul și energia să vă concentrați pe conținut, pe fond. Alte sfaturi în articolul: Captivați-i pe plictisiți. 5 sfaturi inedite pentru Școala Altfel
1. Vizualizare Nefarious
”Nefarious” este un film documentar, pe suport DVD, tradus în limba română, care tratează problema traficului de persoane la nivel global, prezentând povești reale de pe fiecare continent.
2. Campania Bani pe bune
Campania ”Bani pe bune” are ca scop atenționarea de pericolul locurilor de muncă prea bune pentru a fi reale, ce sunt folosite deseori de traficanți pentru înșelătorie. Campania se poate face fie stradal, prin împărțire de fluturași, fie prin rețelele de socializare, prin distribuirea de informații cu privire la joburi fictive. Cei ce aplică pentru acestea sunt informați cu privire la pericolele la care se expun. Pentru mai multe detalii: http://banipebune.ro/
3. Lecție despre Traficul de persoane
În cazul în care doriți să rămâneți la o abordare clasică a lecțiilor de la Scoala Altfel vă propunem Curriculumul eLiberare pe tema Traficului de persoane. Este un curriculum aprobat de Ministerul Educației și folosit deja în sute de școli la nivel național.
4. Războiul monedelor
Războiul monedelor este o campanie de strângere de fonduri pe care o organizați în comunitatea dvs. prin care aveți ocazia de a crește nivelul de conștientizare asupra traficului de persoane. Trebuie să alegeți o organizație care să beneficieze de sprijinul oferit de dvs. Scopul activității este educarea oamenilor cu privire la donarea pentru cauze bune și le arată că tinerii pot face o diferență.
5. Dezbatere pe tema traficului de persoane
Grupați clasa în 2 echipe: pro și contra. Învățați-i să câștige dezbaterea prin argumente puternice. Este posibil să aibă nevoie de informații despre traficul de persoane și de ajutor în moderarea discuțiilor.
6. Piesă de teatru
Provocați-i pe elevi să evidențieze artistic drama traficului de persoane. Fie pot compune ei, în echipe, o poveste și o pot prezenta colegilor de clasă, fie se pot organiza în număr mai mare și pot prezenta piesa în sala de festivități a instituției. eLiberare vă propune o serie de scenarii care pot descărcate de la : https://goo.gl/lOlcpp
7. Expoziție de afișe informative/ picturi pe tema traficului de persoane
O altă idee bazată pe talentele elevilor o reprezintă expozițiile de pictură. Prin arta lor, copiii pot exprima traficul de persoane într-un mod ilustrativ. Dacă școala dispune de laborator de informatică, se pot folosi site-uri online gratuite precum Canva pentru a crea afișe pe care apoi să le expună pe holurile școlii.
8. Grupuri de discuții
În echipe de câte 5-6 elevi discutați pe baza materialelor video ”Speranțe la vânzare”. Puteți pregăti o serie de întrebări la care să răspundă în echipe, iar apoi câte un lider din fiecare grup să prezinte concluziile lor. La final, le puteți completa răspunsurile astfel încât ei să rămână cu o cantitate cât mai mare de informații.
Resursele vă sunt oferite gratuit de eLiberare, care se angajează să vă fie sprijin în lupta împotriva traficului de persoane. Transformați-vă datoria în vocație. Transformați-vă vocația în luptă. Alăturați-vă luptei împotriva traficului de persoane, prevenirea pe care o faceți astăzi se poate măsura în libertatea de mâine a elevilor dvs. Faceți o diferență în viața lor. Nu e oare acesta lucrul care dă cea mai mare semnificație profesiei dvs?