România este cunoscută ca țara de unde a pornit legenda cu Dracula, țara care a dat lumii premianta cu primul 10 perfect și alte performanțe cu care ne mândrim. Un lucru mai puțin plăcut și cunoscut despre România este numărul mare de români care ajung victime ale traficului de persoane în Europa.
Tocmai de aceea s-a creat un parteneriat între Poliția Română și cea din Manchester prin care ofițeri români vor asista polițiștii englezi pentru a trece peste barierele lingvistice și culturale. Polițiștii români vor merge alături de ei în vizite la bordeluri sau spălătorii auto, pentru a vorbi cu posibilele victime ale traficului de persoane și a le asigura că cineva se ocupă de cazul lor.
Polițiștii vor astfel să învețe cum să abordeze problema traficului de persoane, cum să își îmbunătățească cunoștințele și abordarea într-un mod aplicat și cum pot să combată astfel traficul de persoane prin exploatare sexuală, atât de întâlnit la noi în țară.
De ce este nevoie de pregătire în lucrul cu victimele traficului de persoane? De ce trebuie ca asistenții sociali, polițiștii și cei care interacționează cu posibilele victime să aibă cunoștințe despre vulnerabilități, pericole și traficanți?
Ne spune chiar Iana Matei, directoarea centrului pentru supraviețuitoare ale traficului de persoane, Reaching Out Romania. Aici locuiesc fete cu vârsta între 12 și 18 ani, una dintre ele fiind vândută la vârsta fragedă de 9 ani.
După ce Iana a făcut un studiu într-o comunitate mai săracă din țară, a rămas șocată de rezultate. Băieții își doreau să devină traficanți, iar fetele iubitele traficanților. Ele considerau că așa ar putea face bani mulți, fără să presupună riscuri, deoarece traficanții le promiteau că vor lucra ca dansatoare de striptease. Totuși, ei spuneau aceste lucruri doar pentru a le atrage să plece în străinătate, iar când ajungeau la destinație erau obligate să se prostitueze.
Iana a observat că fetele din orfelinate sunt mai ușor de recrutat, pentru că unele dintre ele nu au pe nimeni, iar altele sunt exploatate chiar de familia pe care o au.
În așteptarea rezultatelor, avem speranța ca acest parteneriat să sporească încrederea în autorități și să ajute la diminuarea traficului de persoane.
Articolul original se află aici.