5 sfaturi inedite pentru Școala Altfel
Știți ce au în comun un elev și un urs? Faptul că o dată ce intră în hibernare, vă este aproape imposibil să-l treziți din ritmul lui. În zilele noastre, atenția elevilor este atât de greu de captat încât profesorii sunt deseori obosiți de atâta așteptare a primăverii care să-i scoată din hibernare. Ce lecție veți alege pentru săptămâna Școala Altfel ca să le treziți interesul și să-i faceți atenți la pericolele ce îi așteaptă chiar la ieșirea din bârlog?
Oare știu ei că România este țara cu cele mai multe victime ale traficului de persoane din Uniunea Europeană? Oare știu că dacă nu sunt informați pot deveni victime?
În cele ce urmează vă vom oferi o serie de sfaturi despre lecțiile pe tema traficului de persoane. În plus, aflați 5 pași despre cum să scoateți elevii din bârlog pentru o lecție de viață în săptămâna Școala Altfel.
-
Pasul 1: Surprindeți-i!
Alegeți o temă care să atragă atenția din start. Poate câteodată pare o sarcină așa de greu de realizat având în vedere scepticismul și plictiseala elevilor, dar de fapt nu este. Secretul este să alegeți o temă cu un conținut educativ ridicat dar care să nu semene cu nimic din ceea ce au făcut până atunci la ore. O sugestie în acest sens este tema traficului de persoane. O prezentare a acestui subiect îi va informa, îi va educa și îi va proteja în viitor de alegeri greșite. În același timp, discuțiile despre sclavie, prostituție și muncă forțată le vor stârni curiozitatea, fiind probleme cu care se întâlnesc în viața de zi cu zi dar despre care, fiind un subiect tabu, cunosc prea puține.
-
Pasul 2: Faceți o mutare strategică.
Cu siguranță, ați ajuns să vă cunoașteți elevii. Știți care sunt orele în care energia lor este cea mai scăzută sau cea mai crescută. Gândiți în avans care este locul cu luminozitatea cea mai scăzută, pentru vizionarea unui documentar sau cu luminozitatea cea mai bună, pentru a-i energiza pe elevi și a putea să-i implicați în dezbateri și discuții.
-
Pasul 3: Școala Altfel… trebuie să fie altfel!
Se știe că un preparat bun depinde de calitatea ingredientelor folosite și de măiestria bucătarului; același lucru se aplică și la pregătirea unei lecții. Este recomandat să folosiți informații educative de calitate bună alături de o abordare total diferită de cea pe care o folosiți de obicei. Schimbați atmosfera, tonul, aplicațiile, așezarea băncilor. Ieșiți din rutină și ajutați-i să nu se simtă ”la lecție”.
-
Pasul 4: Descoperiți lumea lor!
De cele mai multe ori, vedem în tehnologie o problemă. Ea le distrage elevilor atenția de la ore, le ocupă timpul pentru teme și îi bombardează neîncetat cu informație de proastă calitate. Cu toate acestea, evoluția tehnologică este un fapt și ”o comoară” a noii generații la care nu vor fi dispuși să renunțe prea ușor. O abordare înțeleaptă ar fi să ajungem la ei, pe căile lor. Folosiți uneltele de care dispuneți: site-ul școlii, pagina de Facebook personală pentru a îi informa pe elevi și a promova cât mai atractiv programul pe care îl organizați.
-
Pasul 5: Dărâmați zidurile!
Cu cât vârsta elevilor este mai mare, cu atât implicarea la ore și apropierea de profesori scade. Alegeți să prezentați povești de viață reale, din care elevii să învețe; uneori vor rezona cu cei din cazurile prezentate, iar acest fapt îi va determina să se implice mai mult.
Pentru mai multe sugestii de activități atractive și resurse gratuite vă recomandăm articolul: Cum să faci o lecție interactivă pentru Școala altfel. 8 idei pentru profesori dedicați dar ocupați sau puteți găsi inspirație în ideile anilor trecuți folosite de elevi: Sute de elevi spun NU traficului de persoane.
Poate părea dificil să ajungeți la inima elevilor de astăzi și cu atât mai greu să le treziți setea de cunoaștere. Poate părea imposibil să îi țineți interesați și activi în săptămâna Școala Altfel dar totuși… cu o abordare interactivă, informală și o detașare de rutina școlară obișnuită, cu o temă neconvențională și cu o serie de resurse de calitate e posibil să ne atingem scopul propus – o lecție interactivă reușită. Dar ce părere aveți dacă ați atinge mai mult decât scopul propus…? În plus, i-ați educa, informa, proteja și i-ați pregăti pentru viață.
Bună ziua! Am colaborat și în anii trecuți cu dumneavoastră, iar activitățile au fost atractive pentru elevi. Va rog sa îmi mai trimiteți materiale suport, dacă aveți.
Vă rog să scrieți un email la adresa catalina.ioana@eliberare.com