De-a lungul timpului, persoane faimoase s-au folosit de notorietatea lor pentru a atrage atenţia asupra unor cauze sociale: de la traficul de persoane, la sărăcie, până la pericolele încălzirii globale. Personalităţi istorice au dedicat o mare parte din timpul lor voluntariatului, iar părintele fondator al SUA chiar a pus bazele unei organizaţii formată exclusiv din voluntari. Mai recent, celebrităţile fac voluntariat pentru diverse organizaţii şi militează pentru combaterea braconajului, traficului de persoane şi sărăciei
A fost voluntară în peste 20 de ţări, inclusiv în Sierra Leone, Tanzania, Cambodgia şi Ecuador. Actriţa se foloseşte de celebritatea ei pentru a atrage atenţia asupra unor probleme care afectează milioane de oameni, cum ar fi sărăcia şi traficul de persoane. Angelina Jolie a narat documentarul Trading Women, despre femeile din ţări precum Burma, China, Laos şi Thailanda care sunt traficate.
Angelina Jolie nu este singura celebritate care a atras atenţia asupra traficului de persoane. Ashton Kutcher şi Demi Moore au fondat Asociaţia Thorn, care în parteneriat cu Yahoo, Facebook şi Google încearcă să identifice victimele unui abuz, să împiedice recrutarea victimelor în spaţiul virtual şi să oprească funcţionarea unor platforme care contribuie la traficul de persoane.
Este cunoscut pentru implicarea sa în proiectele de protejare a animalelor sălbatice şi de ajutorare a veteranilor cu dizabilităţi. În 2015, Prinţul Harry a petrecut trei luni în Africa, unde a fost voluntar în cadrul unei campanii de protejare a animalelor sălbatice de braconaj. De asemenea, el a pus bazele Jocurilor Paralimpice Invictus, la care participă veterani care în urma activităţii lor pe front au rămas cu dizabilităţi.
Pe lângă faptul că a fost un inventator de succes şi unul dintre fondatorii Statelor Unite, Ben Franklin a pus şi bazele primului departament de pompieri care funcţiona pe bază de voluntari. În 1736, Ben Franklin a adunat 30 de bărbaţi care au format un departament de pompieri al cărui scop era să prevină incendiile puternice care afectau Philadelphia la acea vreme. Aici un TED Talk despre ce înseamnă să fii un pompier voluntar.
După ce a rămas paralizat în urma unui accident, actorul Christopher Reeve a devenit militant pentru cei care au suferit accidente la coloană. El a devenit directorul Asociaţiei Americane de Paralizie şi vicepreşedinte al Organizaţiei Naţionale pentru Dizabilităţi. De asemenea, el a fondat un centru de cercetare și Fundaţia Christoper & Dana Reeve. Fundaţia lui dă fonduri cercetătorilor care vor să dezvolte tratamente sau chiar să vindece paralizia rezultată în urma unui accident la coloană.
Pe lângă faptul că a fost o scriitoare faimoasă, în timpul Primului Război Mondial, pe când soţul ei se afla pe front, s-a înscris în Crucea Roşie şi a fost asistentă la un spital din Torquai.
Prima femeie astronaut din America a fost un model pentru nenumărate fete. Sally Ride a fost şi o susţinătoare a Cercetaşelor, o organizaţie pentru fete din Statele Unite. Ea a co-fondat Tabăra Cercetaşelor, unde fete din diferite minorităţi aveau ocazia să cunoască femei de succes.
Actriţa a fost voluntară pentru United Planet în India. Acolo a lucrat cu copiii dintr-un orfelinat din Palampur, un sat din nordul Indiei. Acolo a avut grijă de copiii din orfelinat şi le-a predat.
Nu trebuie să fii faimos ca să fii voluntar. Sunt sute de organizaţii în lume şi în România care au nevoie de ajutor. Asociaţia eLiberare caută voluntari pentru proiectele sale. Şi tu poţi contribui la combaterea traficului de persoane!