5 idei pe care să le ții minte ”în caz de ceva”.
1. Nu mă crede pe cuvânt.
Nici pe mine, nici pe alții. În unele cazuri, îți poți salva viața dacă nu ai încredere totală în ce ți se spune. Verifică de 3 ori și decide o dată. Observăm că traficantul îi era cunoscut și a avut încredere când acesta i-a propus o ofertă de slujbă. Nu este o coincidență că anul trecut:
✖ 20% dintre victimele exploatate sexual au fost recrutate prin oferte de muncă;
✖ 479 a fost numărul de cazuri (descoperite) de exploatare realizate de cunoștințe.
2. Visul tău – momeala lor.
În cazul Violetei, traficantul a folosit vulnerabilitățile ei: faptul că era într-o țară străină singură, fără protecție, visa să câștige bani mulți și să ducă o viața mai bună. Nu este o coincidență că anul trecut:
✖ 35% dintre persoanele traficate au fost minore;
✖ 66% dintre victimele descoperite au fost de gen feminin.
3. Ei știu cum să te convingă
Traficanții sunt foarte buni elevi, ei te analizează ca să te cunoască și să știe cum să-ți câștige încrederea. Metodele lor diferă de la om la om, însă caracterul lor nu se schimbă.
✖ Manipulare – promit marea cu sarea, arată generozitate pentru a crea loialitate și sentimentul datoriei.
✖ Amenințări – dacă persoana nu colaborează: amenință, intimidează, folosesc violeța pentru a avea o victimă docilă.
4. Cine sunt eroii?
✖ Clientul – actuala poveste îl pune pe client într-o lumină un pic prea bună. Chiar dacă acesta a făcut un faptă bună ducând-o pe Violeta 700km cu mașina, trebuie să ținem cont cu el rămâne un consumator de servicii sexuale. Cererea în orice afacere este motivul pentru care există oferta și motivul pentru care Violeta, alături de mii de alte femei ajung să fie exploatate în sclavia modernă.
✖ Poliția – poliția spaniolă s-a implicat activ în lupta împotriva traficului de persoane și numeroase grupări infracționale au fost distruse datorită efortului ei. Cu toate acestea, trebuie să recunoaștem că în alte zone ale lumii poliția poate să fie mituită de traficanți și să nu reprezinte un ajutor pentru victime. De asemenea, trădările prin care victimele ajung să fie exploatate le fac să nu mai aibă încredere în nimeni, astfel să nu ceară ajutor.
✖ Violeta – Unii ar putea spune: ea este eroina pentru că a fugit, nu ca cele care rămân acolo de plăcere. Oare nu sună prea simplu? Într-adevăr Violeta a scăpat, însă ar putea fi o eroare a proxenetului. Cele din stradă nu sunt neapărat fetele rele, de cele mai multe ori sunt doar cele mai supuse, care au devenit docile în urma relelor tratamente, ele sunt atât de dependente de ceea ce proxenetul le oferă (bani, droguri, alcool) și manipulate (rușine, frică, falsă protecție, falsă dragoste, lipsa speranței sau a oportunităților) încât simt că nu au de ce să fugă.
5. Nu toate poveștile se termină cu happy end.
Putem răsufla ușurați la finalul poveștii că personajul cel rău a fost pedepsit și Violeta este liberă însă… este acesta un final fericit? Cu siguranță, nu!
Efectele pe care abuzurile le au asupra fetelor sunt comparabile cu traumele de război, procesul de vindecare fiind atât de lent încât aceste fete au nevoie de o viață întreagă pentru recuperare. Totuși este o poveste cu final bun, Violeta afându-se printre cele 1% dintre victimele care reușesc să iasă din acestă industrie.
Nu te gândi că este doar o poveste și ”ție nu ți se poate întâmpla”. România ocupă locul 1 la nivelul UE în ceea ce privește traficul de persoane, așa că: deschide bine ochii, gândește-te de 3 ori și ia hotărâri care să nu te coste libertatea.