An de an cadourile de Crăciun reprezintă deopotrivă o sursă de bucurie şi una de stres. Petrecem ore în şir gândindu-ne cu ce cadou să îi surprindem pe cei dragi şi apoi luăm magazinele cu asalt în căutarea cadoului perfect. Ce ar fi ca anul acesta să faci ceva diferit? Să oferi un cadou mai atipic, care nu poate fi măsurat în bani şi de pe urma căruia beneficiază mai multe persoane şi chiar comunitatea în care trăieşti: timpul tău. Voluntariatul într-o organizaţie îţi aduce satisfacţia că prin activitatea ta ajuţi la combaterea unui fenomen care afectează milioane de oameni, cum este traficul de persoane, sau la ameliorarea situaţiei oamenilor fără adăpost, sau chiar la conservarea planetei.
De Crăciun, fii mai bun!
Crăciunul este acea perioadă a anului în care ne uităm în jurul nostru şi vrem să ajutăm cât mai mult putem ca şi persoanele cu mai puţine posibilităţi să se bucure de nişte Sărbători frumoase. Ne adunăm cât mai mulţi, strângem bani, cumpărăm cadouri, mâncare, rechizite, donăm haine şi jucării pentru a ajuta familii defavorizate. Şi pentru o scurtă perioadă de timp chiar aducem fericire în casele unor oameni, pentru care altfel sărbătorile ar fi gri. Însă, atunci când eşti voluntar într-o organizaţie şi dedici timpul tău pentru o cauză, ajutorul pe care îl dai nu este unul temporar şi nu este doar un petic pus peste o problemă mai profundă, ci eşti parte activă din combaterea unui fenomen, din schimbarea unui sistem nedrept sau greşit din interior.
Fiecare moment petrecut făcând voluntariat te umple de energie şi te face să fii recunoscător pentru toate lucrurile bune din viaţa ta. Prin voluntariat ai ocazia să dai mai departe din acea energie celor care au nevoie într-adevăr de sprijin. Voluntariatul este o acţiune complet dezinteresată, iar recompensa voluntarului este aceea de a şti că s-a dedicat unei cauze în care crede.
Această idee de omenie şi de ajutorare dezinteresată a semenilor este pe cale de dispariţie într-o societate în care oamenii sunt mai degrabă interesaţi de aspectele economice ale vieţii.
De asemenea, chiar dacă implică multă muncă şi responsabilitate, adesea munca în sine te transformă ca persoană, îţi faci noi prieteni, înveţi noi competenţe care te vor ajuta la serviciu sau la facultate şi descoperi realitatea din jurul tău.
Timpul tău, un cadou nepreţuit
Oamenii care fac voluntariat povestesc că pentru ei a devenit cel mai frumos mod de a-şi petrece timpul liber. Indiferent de cauza pentru care luptă, toţi voluntarii au în comun faptul că ajută în mod dezinteresat persoane care au mare nevoie de ajutor.
”A voluntaria în cadrul echipei „Eliberare” a devenit o activitate importantă pentru mine deoarece cred că fiecare om are această dorință, de a schimba ceva. Dar deseori nu găsim ceva destul de direct sau concret. Eliberare luptă cu ceva care de obicei nu se vede și avem tendința să credem că nu se schimbă. Traficul de persoane se întâmplă pentru cî nimeni nu vorbește despre asta, cel puțin cât ar trebui pentru a fi conștientizat..” (Cristina)
”Pentru mine voluntariatul Eliberare a fost un răspuns la o dorință pe care o aveam de mult de a ajuta o anumită categorie de oameni. De când sunt voluntară am învățat multe lucruri utile, și mi-au fost deschise noi orizonturi.” (Lavinia)
”Personal, găsesc voluntariatul de la Eliberare, ca fiind o oportunitate extraordinară de implincare în societate și ca o chemare la a face lucrurile să se schimbe, să se miște. Pentru că este un voluntariat, care are la bază dorința de educare și de prevenire, îl consider ca fiind unul din cele mai practice și mai utile modalități de implicare. În plus, echipa de voluntari din Cluj este una fantastică și mă motivează foarte mult.” (Miriam)
”Voluntariatul de la Eliberare a fost pentru mine o oportunitate extraordinară de învățare și dezvoltare și, tototdată, o sursă de motivație pentru a mă implica mai mult și mai responsabil în societate, în comunitatea din care fac parte pentru a spune stop acțiunilor care ne fură tacit liberatatea. Am învățat o lecție valoroasă: schimbarea se face cu pași mici, începând din locul în care sunt.” (Gratiela)
”De când sunt voluntar la Eliberare am parcurs mai multe traininguri în domeniu, am putut învăța multe lucruri pe care nu le știam și astfel, am putut vorbi în diferite grupuri despre acest subiect. Acum, am oportunitatea să particip la întâlniri ți cu victimele traficului uman, lucru pe care mi-l doream foarte mult.” (Denisa)
Lumea poate părea ca un loc neprietenos, ameninţător, şi cu toţii ne dorim să fim în siguranţă, sănătoşi şi fericiţi. Cum poate o persoană obişnuit să aducă o schimbare pozitivă în comunitatea lui sau chiar în lume? Unul dintre moduri este prin voluntariat. Activitatea în sine poate părea simplă, dar obiectivele sale sunt nobile şi aduc un strop de bunătate şi speranţă în lume. Asociaţia eLiberare caută voluntari pentru proiectele sale. Şi tu poţi contribui la combaterea traficului de persoane!