Metoda loverboy. Cum să te fereşti de falsele iubiri

Traficanţii de persoane sunt buni cunoscători ai psihologiei umane, ştiu ce “butoane” trebuie apăsate ca să păstreze controlul asupra victimei. Cu toţii cedăm mai uşor în faţa unei rugăminţi atunci când ea vine din partea unui prieten sau al unei rude şi traficanţii ştiu foarte bine acest lucru. Astfel, recrutorii preferă metoda loverboy, deoarece odată ce victima este îndrăgostită şi convinsă că viitorul ei este alături de traficant, este mai uşor de manipulat şi de controlat. Însă dragostea pe care o promit aceştia este una falsă, deoarece pentru ei victima nu este o fiinţă vie cu dreptul de a-şi trăi viaţa aşa cum consideră, ci un “bun”, un “obiect” de care se folosesc în scopuri financiare. 

În ce constă metoda loverboy?

Recrutorul iniţiază o relaţie de prietenie cu victima, care apoi se transformă într-o relaţie de iubire şi astfel îi câştigă încrederea. Loverboy-ul este carismatic şi ştie cum să îşi aleagă victimele din grupuri vulnerabile, fete cărora le poate câştiga încrederea. El ajunge să fie o persoană de suport pentru victimă şi chiar pentru familia ei. Relaţia de cuplu dintre cei doi este firească până la un punct şi poate dura câteva luni sau câţiva ani.

Apoi, traficantul îşi manipulează psihic şi emoţional victima şi o convinge să facă orice îi cere. Traficantul îi promite victimei că situaţia în care se află este una temporară, până când vor strânge suficient de mulţi bani ca să scape de datorii, sau ca să îşi cumpere o locuinţă sau chiar ca să se căsătorească. Indiferent de promisiunea făcută, totul este o minciună, deoarece scopul final este ca traficantul să strângă bani pentru el.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) avertizează că această metodă este deosebit de periculoasă deoarece victima nu îşi dă seama de faptul că a fost manipulată decât atunci când reuşeşte să iasă din procesul de trafic. Situaţia este cu atât mai delicată când victima este minoră. Recrutorul reuşeşte să izoleze victima în aşa fel încât ea să creadă că el este singura persoană care o iubește cu adevărat și în care poate avea încredere.

Cum să te fereşti de falsele iubiri

Plecate în căutarea unei vieți mai bune, multor femei li s-au „vândut” promisiuni și speranțe false. Experţi în acest domeniu sunt traficanţii de persoane care folosesc metoda “loverboy”.

  1. Este evaziv sau furios când pui întrebări despre viaţa lui

În era internetul este dificil de respectat regula “nu vorbi cu persoane pe care nu le cunoşti”. De asemenea, nici detaliile din viaţa personală nu le putem ţine ascunse atât de bine de când cu reţelele de socializare. Traficantul este un bun student, el îşi va studia victima cu atenţie, de aceea este foarte important să fii selectivă cu persoanele cărora le dai acces pe reţelele tale de socializare. Spre exemplu, el va studia informaţiile despre tine pe care le pui pe Facebook şi va pretinde că aveţi multe lucruri în comun pentru a crea o legătură cu tine.

Ceea ce putem face este să ne asigurăm că persoana cu care vorbim este cine pretinde. O căutare pe internet va confirma dacă acea persoană există sau nu. Aici este foarte important să fim atenţi. Un traficant nu îşi va da niciodată toate detaliile despre viaţa lui, se va eschiva să răspundă la întrebări precise sau să îţi facă cunoştinţă cu familia şi prietenii săi. Acest lucru ar trebui să îţi ridice semne de întrebare, iar dacă atunci când insişti pentru a primi răspuns la întrebările tale, reacţia este una de furie, acesta este un mare semnal că ar trebui să pui punct acestei relaţii.

  1. Va exagera cu “dovezile de iubire”

Un recrutor îţi va cumpăra cadouri, flori sau chiar îţi va da bani. Îţi va acorda atenţie şi te va face să te simţi specială şi dorită. Desigur că romantismul nu este neapărat un semn de abuz, dar un recrutor se va folosi de acest timp de comportament pentru a-ţi distrage atenţia de la alte lucruri cum ar fi nevoia de a te controla şi gelozia.

Prin cadouri el urmăreşte să facă victima să se îndrăgostească de el deoarece atunci este mai uşor de manipulat. Odată cu aceste cadouri, traficantul vinde vise. Mai exact, visul de a te îmbogăţi repede, de a-ţi permite lucruri scumpe, de a fi într-o relaţie cu o persoană care te iubeşte.

  1. Va încerca să te controleze

Odată stabilită o relaţie între traficant şi victimă, fie ea şi de prietenie, traficantul va încerca să controleze toate aspectele vieţii acesteia.

Va întreba unde eşti, la ce oră pleci de acolo, cu cine ieşi în oraş, cât stai, când ajungi acasă, îţi va cere parola la conturile pe reţelele de socializare şi se va uita în telefonul tău. De asemenea, traficantul va încerca să te separe de grupul tău de prieteni şi chiar de familie, uneori făcându-te să te simţi vinovată dacă nu petreceţi suficient de mult timp împreună. O relaţie, indiferent de natura ei, este sănătoasă dacă are la bază încredere şi dacă ambele persoane implicate în relaţie înţeleg nevoia celuilalt de a avea şi o viaţă personală separată, în afara relaţiei. Adică de a avea prieteni, de a avea hobby-uri, sau chiar de a se bucura de mici momente de singurătate.

  1. Iubirea lui este condiţionată

“Iubirea” pe care o oferă un traficant este una condiţionată de diverse favoruri pe care victima i le face. Deoarece scopul final al traficanţilor este să facă bani, aceste favoruri vor fi o modalitate de a obţine diverse foloase materiale.  În acest fel va convinge victima că este o dovadă de iubire dacă întreţine relaţii sexuale în schimbul banilor cu alţi bărbaţi. Manipularea este atât de puternică încât unele tinere ce au ajuns în trafic au avut aşteptări emoţionale în acceptarea ofertei, respectiv să rămână cu iubitul traficant, precizează ANITP.

În primele etape ale relaţiei, cel mai probabil, traficantul va încerca să ţină ascunse acele părţi din comportamentul său care te pot pune pe fugă, cum ar fi violenţa fizică sau verbală, de aceea este important să fii cât mai atentă la acele semnale timpurii care pot dezvălui că aparențele înșeală.

Dacă credeţi că vă aflaţi într-o relaţie abuzivă sau sunteți victima unui potenţial traficant puteţi apela fie la 112, fie la HelpLine 0.800.800.678 sau +4.021.313.3100.