A fost un an complicat și provocator pentru cei mai mulți dintre noi. Pandemia ne-a luat pe toți prin surprindere și, la fel cum a afectat întregul an, ne afectează și sărbătorile de iarnă. Distanțarea socială, restricționarea evenimentelor și a petrecerilor, închiderea târgurilor de Crăciun ne pun în fața unui nou mod de a ne raporta la tot ce înseamnă magia sărbătorilor de iarnă.
Te-ai întrebat vreodată ce este dincolo de toate cadourile frumoase, de sclipici, de beteală și de toate luminițele multicolore?
Deși pentru cei mai mulți dintre noi acest sezon este sinonim cu timp de calitate petrecut în familie sau cu cei dragi, cu multă mâncare, colinde și cadouri în diferite forme și dimensiuni, nu pentru toți oamenii este așa. Cei vulnerabili devin și mai vulnerabil în acest timp. Imaginea spiridușilor care îl ajută pe Moș Crăciun să pregătească cadourile este o imagine cu care suntem foarte obișnuiți, dar care este foarte departe de realitatea condițiilor de muncă din fabricile din întreaga lume și în special cele din China sau India unde, oameni reali sunt nevoiți să lucreze fără oprire pentru a produce milioanele de produse care împânzesc magazinele noastre în sezonul festiv.
În acest timp, organizațiile criminale globale vând volume impresionante de produse în special prin intermediul platformelor online. De cele mai multe ori, aceste produse sunt falsificate sau realizate de muncitori exploatați. În 2019, au fost confiscate la frontierele UE produse contrafăcute în valoare de peste 500 milioane de euro. De asemenea, tot la nivelul UE se estimează că până la finalul anului 2020, peste 717 miliarde de euro vor fi cheltuiți online, cu 12.7% mai mult decât în 2019.
- Oameni exploatați – În calitate de consumatori interacționăm, fără să vrem, cu produse realizate de persoane exploatate prin muncă. Pandemia globală a agravat nesiguranța locurilor de muncă și a făcut mult mai precare condițiile de muncă în special pentru persoanele vulnerabile. Există o mare probabilitate ca o parte din hainele, produsele alimentare, electronice și/sau produsele festive pe care le cumpărăm în acest sezon să fi fost produse printr-un lanț de aprovizionare caracterizat de sclavie și exploatare. Se estimează că virusul Covid-19 va împinge încă 150 de milioane de oameni în sărăcie extremă până în 2021, ceea ce îi va face doar mai vulnerabili la exploatare.












- Produse contrafăcute – În această perioadă a anului, agențiile internaționale de aplicare a legii își unesc eforturile pentru a destructura rețelele organizate de contrabandă cu produsele contrafăcute. În cele mai multe cazuri, cei care produc mărfuri false sunt adesea găsiți lucrând în condiții periculoase, plătiți puțin sau chiar deloc, amenințați fizic de cei care conduc operațiunile ilegale. Mulți dintre aceștia sunt minori care sunt obligați să-și achite datoriile față de traficanți.
- Siguranță online – Timpul petrecut online a crescut semnificativ în ultimul an. Restricțiile cauzate de pandemie au făcut ca o mare parte din viață să treacă – de la cumpărături la petrecerea timpului liber. Este important să îți protejezi informațiile personale, în special acelea pe baza cărora poți fi identificat sau localizat. În spatele unor profile online pot fi persoane rău intenționate sau organizații criminale. Codul penal din România prevede pedepse pentru următoarele infracțiuni, care se întâmplă în online: amenințare, șantaj, hărțuire, corupere sexuală a minorilor, racolarea minorilor în scopuri sexuale, violarea vieții private, violarea secretului corespondenței, falsul privind identitatea, pornografie infantilă. Dacă ești victima unei infracțiuni din cele enumerate, raportează fapta Poliției. Timpul și informațiile oferite pot salva alte vieți.
Te întrebi ce poți face, în mod concret în acest timp, pentru a stopa fenomenul traficului de persoane? Noi îți oferim câteva idei:
- Fii un consumator responsabil! Este un sezon în care se cumpără foarte mult și acest lucru are un impact global atunci când vorbim despre exploatarea prin muncă. Pe cât posibil, asigură-te că știi originea produselor pe care le cumperi și acestea nu sunt realizate de persoane exploatate prin muncă. Orientează-te spre produse realizate de mici antreprenori locali sau spre produse fairtrade.
- Recunoaște semnele exploatării! Dacă o comunitate este conștientă de semnele traficului de persoane aceasta poate schimba mediul în care acționează traficanții – de la un mediu cu risc ridicat, la un mediu sigur. Învață despre traficul de persoane și fii o voce în comunitatea ta! Învață-i pe cei din jurul tău să facă diferența dintre libertate și exploatare.
- Susține o organizație care combate traficul de persoane! Vorbește despre traficul de persoane cu cei din jurul tău și organizează o campanie de prevenire a fenomenului sau o strângere de fonduri pentru această cauză. Poate fi chiar și pentru eLiberare și programele noastre de prevenire. Detalii aici.
Este aproape imposibil pentru o persoană să evite toate produsele atinse de sclavia modernă, dar acest lucru nu trebuie să se întâmple la nesfârșit. În (re)construcția economiei, care va începe după pandemie, va trebui să ne angajăm cu toții, în mod proactiv, în a reduce vulnerabilitățile și a diminua astfel riscurile exploatării. În calitate de consumatori, antreprenori, decidenți locali sau politicieni, avem capacitatea și responsabilitatea de a pune capăt sclaviei moderne. Niciodată confortul propriu nu ar trebui să coste libertatea altei persoane.
Citește mai mult:
http://www.chinalaborwatch.org/report/145
https://www.lensculture.com/articles/ronghui-chen-christmas-factory
https://www.ft.com/content/beeb1bae-384f-40ef-a037-132ab6d4c0f4
https://www.imf.org/en/Publications/REO/EU/Issues/2020/10/19/REO-EUR-1021