Eveniment CSW69 / Beijing+30: Împuternicirea femeilor, protejarea viitorului: combaterea exploatării sexuale online prin tehnologie și legislație

eLiberare, alături de Equality Now, Misiunea Permanentă a României la ONU, Misiunea Permanentă a Suediei la ONU și Misiunea Permanentă a Mongoliei la ONU, va organiza în data de 12 martie 2025 side eventul „Empowering Women, Protecting Futures: Tackling Online Sexual Exploitation Through Technology and Legal Frameworks”, pe marginea celei de-a 69-a sesiune anuală a Comisiei pentru Statutul Femeii (CSW69), sub egida ECOSOC.

Tematica abordată

În contextul aniversării a 30 de ani de la adoptarea Declarației și Platformei de Acțiune de la Beijing (1995), cea de-a 69-a sesiune a Comisiei pentru Statutul Femeii va analiza progresul esențial înregistrat până acum, precum și provocările curente în implementarea Platformei de Acțiune pentru împuternicirea femeilor din întreaga lume. 

Acest side event va reuni reprezentanți din diverse categorii de profesioniști și grupuri de interes, pentru a explora strategii și inițiative concrete de prevenire și combatere a exploatării sexuale în spațiul digital, folosind tehnologia și cadrele legale inovative. Un punct central al discuțiilor va fi asigurarea că vocile supraviețuitorilor și ale celor care luptă în prima linie sunt auzite, iar experiențele lor contribuie la conturarea soluțiilor pentru generațiile actuale și viitoare.

Contextul 

Dezvoltarea rapidă a tehnologiei a transformat societatea, creând noi oportunități pentru progres și împuternicire. Totuși, această transformare digitală nu aduce beneficii egale pentru toți. Femeile și fetele din întreaga lume continuă să fie în mod disproporționat excluse din spațiile digitale din cauza accesului limitat la tehnologie, a prejudecăților de gen în mediul online și a oportunităților reduse de educație digitală și STEM. Acestea se confruntă adesea cu violență online, discriminare și hărțuire, care se pot transforma în exploatare sexuală. Această exploatare poate lua diverse forme, inclusiv cea a traficului de persoane în scop sexual prin mediul online, unde femeile și fetele vulnerabile sunt manipulate sau forțate să intre în spațiile digitale pentru a fi exploatate sexual. Aceste forme digitale ale exploatării sexuale și ale traficului sunt exacerbate de lipsa unor protecții adecvate, lăsând victimele neajutorate. 

Provocările identificate nu doar că perpetuează ciclul abuzului, dar adâncesc inegalitățile existente și subminează eforturile de a atinge egalitatea de gen, mai ales în contextul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă ale ONU (ODD), în special ODD 5 (Egalitatea de Gen).

În cadrul evenimentului vom încerca să răspundem la mai multe întrebări:

  • Cum poate fi adaptată Platforma de Acțiune de la Beijing pentru a răspunde provocărilor emergente ale exploatării sexuale facilitate de tehnologie?
  • Ce strategii pot asigura că vocile și perspectivele supraviețuitorilor devin esențiale în conturarea politicilor și tehnologiilor ce vizează prevenirea exploatării sexuale facilitate de tehnologie?
  • Cum pot guvernele și organizațiile să ofere resurse adecvate și sprijin pentru inițiativele conduse de supraviețuitori în combaterea exploatării sexuale digitale?
  • Care sunt exemplele de legislație și colaborări internaționale de succes care abordează exploatarea sexuală facilitată de tehnologie și reduc lacunele jurisdicționale?
  • Cum pot parteneriatele cu companiile IT și inovațiile în domeniul noilor tehnologii să creeze medii digitale mai sigure pentru femei și fete?
  • Cum pot mecanismele noi (ex.: Convenția Națiunilor Unite privind Criminalitatea Cibernetică și Pactul Global Digital) și cele deja existente să fie utilizate pentru a aborda exploatarea sexuală facilitată de tehnologie?

Evenimentul își propune să:

  • Exploreze strategii și inițiative eficace pentru prevenirea și combaterea exploatării sexuale facilitate de tehnologie, utilizând atât tehnologia, cât și cadre legale robuste.
  • Asigure includerea vocilor și perspectivelor supraviețuitorilor în identificarea discrepanțelor și posibilelor remedii pentru fenomenul de abuz și exploatare online.

Moderator:

Andreea Mocanu, Reprezentant Permanent Adjunct al României la ONU

Discursuri de deschidere:

  • Samantha McCoy, Avocat, public speaker, activist și terapeut licențiat în sănătate mintală
  • Lisa Kristine, Fotograf umanitar, activist și artist

Paneliști:

  • Rabbi Diana Gerson, Vicepreședinte Executiv Asociat al The New York Board of Rabbis (NYBR)
  • Ioana Bauer, Președinte al Asociației eLiberare și Ashoka Fellow
  • Tsitsi Matekaire, Lead Global pentru Combaterea Exploatării Sexuale la Equality Now
  • Ciczie Weidby, Delegat Suedez la CSW și Membru al Parlamentului Suedez 
  • Delegat al UN Women (TBA)

Data: 12 martie 2025

Ora: 10:00 – 11:15 AM

Locația: Sala de Conferințe A, Sediul Națiunilor Unite, 760 United Nations Plaza, Manhattan, New York