Rămâi în siguranță! O campanie de prevenire a exploatării prin muncă, în contextul pandemiei generate de COVID 19

În contextul pandemiei cauzate de COVID 19, cazurile semnalate de exploatare prin muncă au crescut din cauza dependenței oamenilor față de angajatori, a izolării și carantinării, dar și a lipsei de informare a cetățenilor cu privire la drepturile lor când vine vorba de munca în străinătate.

Pentru a reduce amploarea acestui fenomen, campania de informare și conștientizare despre exploatarea prin muncă,  care se desfășoară în perioada septembrie 2020 – decembrie 2020, se va adresa în primul rând oamenilor care își propun să plece la muncă în străinătate.

<<La nivel global peste 16.000.000 milioane de persoane sunt exploatate prin muncă, conform unui studiu al Organizației Internaționale a Muncii. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate în domenii precum: agricultură și pescuit, muncă domestică, construcții sau minerit, manufactură, procesare sau ambalare, spălătorii de mașini sau industria ospitalității. În aceste domenii activează și majoritatea românilor care, în căutarea unei vieți mai bune, aleg să muncească în străinătate. Acest exod nu se produce fără victime – oameni care ajung să fie exploatați, care nu-și cunosc drepturile sau care nu știu cum și unde ar trebui ceară ajutor. De aceea este important ca informațiile acestea să fie ușor accesibile, precum și serviciile de asistență, în caz de nevoie, iar proiectul nostru chiar asta își propune și va livra.>> – Ioana Bauer, președinte eLiberare

Campania cuprinde acțiuni concrete de informare și sprijin, precum și oferirea de soluții prompte cu ajutorul partenerilor proiectului.

Eveniment online – 14.09.2020, ora 11.00 pe pagina eLiberare

În cadrul evenimentului va fi prezentată campania de informare și conștientizare despre exploatarea prin muncă și va fi inaugurată platforma www.munca.info – un punct unic de informare despre prevenirea traficului de persoane pentru exploatarea prin muncă, care conține informații despre drepturile lucrătorilor, măsuri de siguranță, dar și resurse utile.

Agenda evenimentului

Inregistrare eveniment

Instrumente utilizate în cadrul campaniei de prevenire a exploatării prin muncă

  • www.munca.info – punct unic de informare despre prevenirea exploatării prin muncă
  • Vizualuri pentru social media pentru ca muncitorii vizați sa poată repera pericole sau încălcări ale drepturilor lor și să învețe unde pot cere ajutor.

PROIECT IMPLEMENTAT DE:

CU SPRIJINUL

Proiectul este derulat de eLiberare și beneficiază de o finanțare în valoare de 14.982 euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org.