Pachet Educațional de Prevenire a Traficului de persoane, a abuzului și exploatării sexuale online a copiilor

Instrument creat special
pentru școli

Lansat în 2016, programul educațional de prevenire a traficului de persoane este un instrument creat special pentru a fi folosit în școli. Programul oferă profesorului toate informațiile și resursele necesare pentru a crea un context potrivit în care elevii să fie educați despre severitatea acestui fenomen și despre măsurile de siguranță pe care le pot implementa.

621.481

Elevi participanți

25.852

Profesori implicați

5014

Școli înscrise

Programul aferent anului școlar
2023-2024

A fost conceput ca o continuare și completare a programelor educaționale din anii anteriori. Programul se concentrează asupra traficului de persoane și a traficului de minori în scopul exploatării sexuale și asupra principalelor tipuri de abuz și exploatare sexuală în mediul online.

Cu toate acestea, conține câteva elemente de noutate, și anume:

  • Descrierea metodei loverboy, care este cea mai utilizată tactică de către traficanți în România pentru a recruta victimele în scopul exploatării sexuale;
  • Zece studii de caz prin care elevii au ocazia să analizeze diferite situații și să aplice soluțiile prezentate în acest ghid;
  • Un videoclip realizat de Europol referitor la abuzul și exploatarea sexuală online a minorilor;
  • Un plan de siguranță compus din câteva obiceiuri bune pe care elevii le pot adopta și aplica pentru a minimiza vulnerabilitățile și a preveni situațiile de risc. Planul conține cinci aplicații practice prin care elevii au ocazia să-și creeze un plan de siguranță individualizat.
  • Informații referitoare la noile prevederi legale privind vârsta consimțământului sexual la minori și obligația denunțării faptelor de trafic și de exploatare a persoanelor vulnerabile ori contra libertății și integrității sexuale, săvârșite față de un minor.

Ce include pachetul  online

Ghidul Profesorului

Plan de lecție

Prezentare powerpoint și videoclipuri suport pentru trei categorii de elevi:

    • Clasele V-VIII
    • Clasele IX-XII

Cele două planuri de lecție și prezentările powerpoint aferente lor au fost concepute pentru a capacita elevii să recunoască particularitățile acestor infracțiuni, să prevină riscurile și vulnerabilitățile care i-ar putea expune la ele, dar și să înțeleagă drepturile și responsabilitățile care le revin în eventualitatea unor astfel de situații.

Ce trebuie să știi dacă dorești
să organizezi o lecție despre traficul de persoane?

Completează formularul de mai jos

Te rugăm să NU folosești abrevieri și să reții adresa cu care te-ai înregistrat. Această adresă de email va fi folosită pe parcursul întregii corespondențe – de la primirea pachetului online, la formularul de evaluare și eliberarea adeverinței la finalul activității.

Semnarea acordului de parteneriat

După completare, se va genera acordul de parteneriat, pe care te rugăm să îl trimiți completat și scanat la adresa de email catrinel@eliberare.com.

Primești pachetul educațional

În decurs de 15 zile lucrătoare de la trimiterea parteneriatului vei primi pe email pachetul educațional de prevenire a traficului de persoane. Te rugăm să ții cont de acest termen atunci când dorești să organizați lecția.

Completarea formularului de evaluare

După desfășurarea activității vei primi un formular de evaluare. În urma completării acestuia, poți opta pentru eliberarea unei adeverințe care să ateste implicarea în această activitate.

Te rugăm să completezi formularul de evaluare fără prescurtări și abrevieri, pentru că aceste date se vor regăsi în adeverință.

Material Avizat

Acest material este avizat de Ministerul Educației pentru anul școlar 2023-2024.